KİŞİSEL SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Sosyal medyada ki veri çöplüğü her alanda olduğu gibi, bilinçsiz tüketiciler tarafından üretiliyor. Aslında üretilmekten ziyade kopyalanıyor, çünkü üretimden uzak olan bu topluluk, doğru kullanımın nasıl olduğundan habersiz bir şekilde fütursuzca paylaşımlarda bulunuyor.
Kaliteli içerik üreten insanların iletilerini alıp, bazen değiştirme ihtiyacı bile hissetmeden kendi aklından ve parmaklarından çıkmış gibi göstererek sosyal medya çevresi ile paylaşıyor.
Peki doğru sosyal medya kullanımı nasıldır?
Bu sorunun cevabını öğrenmek aslında o kadar da zor değil. Çünkü internette kaliteli içerik üreten insanların ne yaptıklarını, nasıl paylaştıklarını gözlemlemeniz bile (analiz etmeniz) size bu sorunun cevabını verecektir.
Ben kendi sosyal medya kullanım şeklimi sizle paylaşacağım. Böylelikle bu konu hakkında daha sağlam fikirler edinebilirsiniz.
Günümüzdeki akıllı telefon alışkanlığı ile 7/24 sosyal medyayla bağlantılı haldeyiz. Dolayısı ile günümüzün eğlenceli ve gerçekten paylaşılmaya değer tüm anlarını (yazı, fotoğraf, video aracılığıyla) arkadaşlarımız ile hatta tanımadığımız takipçilerimiz ile paylaşabiliriz.
Burada önemli olan husus, “Paylaşılmaya değer mi?” sorusuna doğru yanıt verebilmek ve sonrasında “hangi paylaşımı hangi platformda yapmalı?” sorusuna doğru yanıt bulabilmek.
Facebook ile başlayalım.
Bir çok amaç için kullanılsa da başlığımda da belirttiğim gibi sadece kişisel kullanım için olanına odaklanacağım.
Tüm sosyal medya hesaplarının, Facebook ile bağlantısı olduğundan dolayı nerede bir paylaşım yaparsanız yapın bunu eş zamanlı olarak zaman tünelinize de ekleyebiliyorsunuz. Dolayısı ile burası sizin gerçekten merkeziniz olabilir ve facebook içerisinde bulunan “Listeler” seçeneği ile paylaşımlarınızı kitlelere bölebilirsiniz.
Aile içi olan paylaşımlarınız için sadece akrabalarınızı barındıran bir liste ile en özel anlarınızı bile uzaktaki akrabalarınız ile paylaşmanız mümkün.
Yaklaşık 12 tane listeye ayırmış bir şekilde kullanıyorum Facebook’u. Benim için en önemli olanları ise iki tane.
Kısıtlılar listesi ve Yakın Arkadaşlar.
Bu iki liste Facebook tarafından otomatik oluşuyor.
Yakın Arkadaşlar: Listesinde bulunan bir kişinin yaptığı paylaşımlar bana bildirim olarak geliyor, dolayısı ile kişinin yaptığı hiçbir aktiviteyi kaçırmamış oluyorum.
Kısıtlılar Listesi: Listesinde bulunan kişiler, sizin sadece herkese açık paylaşımlarınızı görür, dolayısı ile tanımadığınız ama arkadaş listenizde bulunan kişileri buraya ekleyerek paylaşımlarınızın sadece herkese açık olan bölümlerini görebilmeleri, size daha özgür bir alan açıyor.
Ayrıca kişileri herhangi bir listeye eklediğiniz de, o listeye eklediğinizden habersiz olmaları da ayrıca güzel.
Kendiniz istedğiniz kadar özel liste oluşturabilir ve çevrenizdekileri buna göre kategorilendirebilirsiniz.
Facebook ile ilgili diğer bir konu ise Beğen tuşu…
Bana göre bir şeyi gerçekten beğenmeniz, o butonu basarak belli olmuyor. En azından benim için öyle değil. Yapılan bir paylaşımda sadece beğen tuşuna basıyor isem, “eh idare eder” anlamına geliyor, çünkü gerçekten beğenilen paylaşımların hepsinin altında iletiyle ilgili bir yorum yaparım.
Bu şuna benziyor, bir arkadaşınıza bir fotoğraf gösteriyorsunuz ve size “Güzel” deyip susuyor ise beğen tuşuna basmış oluyor, ama fotoğrafı detaylıca yorumlayıp mimikleriniz, arka manzara vb alanlarda yorum yaparak ayrıntılara giriyor ise gerçekten beğendiğini belirtmiş oluyor size.
Sonuç itibari ile bir şeyi beğeniyorsanız muhakkak neden beğendiğinize dair bir kaç cümle paylaşmanız gerekiyor.
Facebook ile ilgili daha çok fazla anlatılacak şey ama şimdilik bu kadar yeter.
Twitter: Hızlı tüketime sebep veren en büyük sosyal medya platformu olan Twitter benim için gerçekten dünyayı takip etmek için var. Bir de bazı anlarda bazı durumları özetlemek ve eşsiz cümleleri belirtmek için. Aynı şekilde liste mantığı Twitter’da da bulunuyor. Bu özellik sayesinde veri kirliliğine yakalanmadan istediğim her şeyi en doğru şekilde okuyor ve öğreniyorum.
Örnek vermek gerekir ise,
Sektörüm ile alakalı olan kişiler\kurumlar için; https://twitter.com/Lunaticim/business
Türkiye gündemi için; https://twitter.com/Lunaticim/agenda
listeleri ile, kişilerin gereksiz tüm tweetlerinden ve RT’lerinden kurtulmuş oluyorum.
Bunun dışında daha bir çok sosyal medya alanı var.
Instagram, Linkedin, Youtube vb.
Başka zamanlarda da onlar için yazarız.
Unutmayın ki, sosyal medya sadece butonlara basmak için yok, insanlarla etkileşime geçmeniz için var.